Koud Water Staart

Beschrijving en Symptomen
Koud Water Staart staat ook bekend als, gebroken staart, dode staart of  lamme staart syndroom. De staart lijkt gebroken ! De aanzet van de staart – het gedeelte vanuit de rug staat horizontaal – de rest hangt slap naar beneden en kwispelt niet of nauwelijks meer, de hond wil liefst niet zitten, omdat dat te pijnlijk is. Dat kan vanaf de staartaanzet zijn, maar ook na een paar centimeter. Het is een vervelende, erg pijnlijke maar onschuldige aandoening. Het komt vooral voor bij honden die vallen onder het type werkhonden.

Ontstaan van deze aandoening
Is waarschijnlijk het te snel afkoelen na intensieve inspanning. Het kan b.v. ontstaan als de hond na inspanning gaat zwemmen of na intensieve beweging van de staart (b.v. veelvuldig kwispelen). Hierdoor kan een acute ontsteking aan de staartspieren ontstaan, die erg pijnlijk is.

Behandeling
Rust en warmte !!!
De hond kan zich echt niet lekker voelen van deze aandoening, toch is over het algemeen een uitgebreide behandeling niet zinvol. Pijn en anti-zwellings medicatie kan meer ontspanning en rust brengen, normaal gesproken houden de symptomen ongeveer 1-2 weken aan, daarna kan de hond zijn normale gedrags patroon weer aan.

Prognose
De hond hersteld over het algemeen zonder problemen geheel van dit syndroom.
Een hond die deze aandoening gehad heeft, heeft evenveel kans als andere honden om dit syndroom nog eens te ontwikkelen. Honden kunnen het Koud Water Staart Syndroom meedere malen in hun leven oplopen, maar meestal beperkt het zich tot 1 keer !

foto volgt z.s.m.

De Engelse benamingen hiervoor zijn: cold water tail, broken tail, limber tail syndrome of dead tail.