TNS – Trapped Neutrophil Syndrome

TNS staat voor Trapped Neutrophil Syndrome (vrij vertaald: gevangen neutrofielen syndroom), een erfelijke aandoening waarbij het beenmerg wel neutrofielen produceert (witte bloedcellen) maar het niet effectief kan vrijlaten aan de bloedsomloop. Puppies die lijden aan dit syndroom hebben een (gen)defect immuun systeem en zullen uiteindelijk overlijden aan infecties die het afweersysteem (als gevolg van deze afwijking) niet kan bestrijden.

Ooit gezien als zeldzaam, wordt nu aangenomen dat de ziekte niet en/of slecht gediagnosticeerd wordt door verschillende redenen. Ten eerste, te weinig dierenartsen weten voldoende over de ziekte om de juiste diagnose te stellen. Ten tweede, zelfs als het bloedbeeld uitgebreid wordt bekeken is de bloedbeeld telling niet altijd lager dan het normale aantal neutrofielen (witte bloedcellen). Tot slot, omdat het een auto-immuun-deficiëntie ziekte betreft, laten deze jonge pups een verscheidenheid aan symptomen zien, afhankelijk voor welke infecties ze gevoelig zijn. Zo worden veel gevallen niet goed gediagnosticeerd en benoemd als “fading puppies” (wegkwijnende puppies).

Het stellen van de diagnose wordt extra bemoeilijkt door het feit dat de leeftijd dat dit syndroom zich openbaart varieert, afhankelijk van de infecties die zich op dat moment manifesteren. De meeste pups worden ziek en/of overlijden zelfs al vóór het verlaten van de fokker, sommige krijgen pas later symptomen. De oudst bekende overlevende was 2 jaar 8 maanden. De meeste “lijder” puppies sterven of worden geëuthaniseerd met ongeveer 4 maanden oud.

Het huidige onderzoek suggereert dat het defecte gen wijdverspreid is onder het ras Border Collie.

TNS gevallen zijn positief gediagnostiseerd in Amerika, Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Guernsey, Hungarije, Ierland, Italië, Japan, Nederland, Nieuw Zeeland, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zuid-Afrika en Zweden.

TNS dragers zijn geintificeerd in lijnen die niet gerelateerd zijn aan Australische en Nieuw Zeelandse lijnen waar de ziekte als eerste werd vastgesteld en geindentificeerd, dit is inclusief (100%) de ISDS lijnen.

Het is een autosomaal ressesieve aandoening, wat betekend dat beide ouders drager moeten zijn om getroffen puppies (lijders) te produceren.

bron: Dr Alan Wilton

Al onze (fok) honden zijn DNA getest op TNS en normaal/vrij verklaard !!!

Er zijn 3 uitslagen n.a.v. een test op DNA niveau bij deze aandoening:

Lijder: pups die wegkwijnen door onduidelijke oorzaak en/of te maken krijgen met allerlei ernstige ziektebeelden die het afweersysteem door dit gen-defect niet kan bestrijden en
helaas overlijden of ingeslapen worden. Eigenlijk is het bij deze puppies niet de vraag “of” ze ziek worden en overlijden maar “wanneer” !

Drager: een ouderhond die dit gen bij zich draagt (er zelf niet ziek van wordt) en kan overdragen op zijn/haar nakomelingen. Deze mag om die reden “alleen” ingezet worden voor de fok met een partner met de DNA test uitslag Normaal/Vrij.

Normaal/Vrij: een ouderhond die vrij is van dit gen-defect.